DVB-T kalandozás Horvátországban 2009

Írta: Kardos Attila   
2009. augusztus 19.
Ha egy a digitális tévézés iránt érdeklődő nyaralás vagy éppen üzleti út során külföldön jár, nem hagyhatja ki, hogy betekintsen a helyi éterbe. Ehhez ma már elég ha laptopunkat is magunkkal visszük és vásárolunk hozzá egy DVB-T vételre alkalmas USB-s vevőt, amely már 10.000 Ft körül is kapható. A legtöbb országban a digitális földi sugárzású műsorokba a DVB-T vevőhöz adott kis antennával is betekinthetünk: főleg ha valamelyik nagyváros körzetében vagyunk.

Június közepén Horvátországban járva lehetőség nyílt betekinteni az ottani DVB-T sugárzásba. Déli szomszédunknál egyelőre (?) MPEG-2 rendszerű sugárzás folyik, de a HRT nagyfelbontású tesztadását MPEG-4-ben sugározták egy önálló multiplexben már több telephelyen is.


Nagyítás

Horvátországban jelenleg két multiplexet sugároznak, igaz gyakorlatilag azonos tartalommal. A MUX A-ban és az egyenlőre jóval kevesebb telephelyről sugárzott MUX B-ben a HRT 1, HRT 2, Nova TV és RTL TV kap helyet. A HRT 2 szolgál a regionális műsorok továbbítására, így régiónként időnként más műsort láthatunk. Néhány régióban a MUX A-n egy-egy helyi csatorna is helyet kapott, így pl. az Isztrián a NIT TV, Eszék környékén az STV.

Az Isztrián egyébként meglehetősen jól kiépült a DVB-T hálózat: itt SFN-rendszerben (ugyanazon a frekvencián) 15 telephelyről sugározzák a két multiplexet, így igen jó eséllyel lesz sikeres vételben részünk. Az országot digitális sugárzás szempontjából 9 körzetre osztották: a magyar határ mellett a D1, D2 és D3 körzet helyezkedik el, így hazánk déli részén ezek lesznek vehetők a jövőben.

A horvát éterben tett kirándulásra Pag sziget északi részén és Zágrábban került sor. Utóbbi helyen elvileg jönnie kellett volna a HRT 2 HD-nak is, de ezt a multiplexet nem sikerült elcsípni.

Az egyes csatornákat fix sávszélességgel sugározzák. A képminőség kiváló, de elektronikus műsorújságot nem sikerült venni a tesztek alatt. Pag északi részén az isztriai MUX B volt vehető egy az USB-vevőhöz adott kicsi antennával, míg Zágrábnál mind a két multiplex vehető volt.



Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 19. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Disney+ A Disney+ Day-t világszerte szeptember 8-án ünneplik. A Disney+ Day alkalmából kedvezményes előfizetéssel csatlakozhatnak a Disney+ streaming platformhoz a rajongók.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2024 sat-tv-radio