DVB-T kalandozás Portugáliában 2010

Írta: Kardos Attila   
2010. november 14.
Ha egy a digitális tévézés iránt érdeklődő nyaralás vagy éppen üzleti út során külföldön jár, nem hagyhatja ki, hogy betekintsen a helyi éterbe. Ehhez ma már elég ha laptopunkat is magunkkal visszük és vásárolunk hozzá egy DVB-T vételre alkalmas USB-s vevőt, amely már 10.000 Ft körül is kapható. A legtöbb országban a digitális földi sugárzású műsorokba a DVB-T vevőhöz adott kis antennával is betekinthetünk: főleg ha valamelyik nagyváros körzetében vagyunk.

Portugáliában járva felemás érzések öntik el az embert, ha az ottani DVB-T sugárzásra gondol: egyrészt a csatornakínálat ott jóval szűkebb, másrészt viszont az ország közepén járva is vehető a jel az USB-s vevőhöz adott kicsi botantennával.

Az analóg lekapcsolást 2012 január 12.-re tűzték ki a Portugália tengerparti részén, míg az Azori-szigeteken és Madeirán 2012. március 26., az ország belső részein pedig 2012. április 26.-án kapcsolnák le az utolsó analóg adóberendezést. A nyáron még csak 83%-os fedettség az év végére 100%-os lesz.

Az ottani szolgáltatás TDT - Televisao Digital Terrestre néven fut, jelenleg csak egy szabadon vehető multiplex sugároz, amely a két állami adó, az RTP1 és RTP2 mellett két kereskedelmi csatorna, a SIC és a TVI műsorát tartalmazza. Letöltődik "HD" azonosítóval egy jelenleg nem aktív HD csatorna is, amely augusztus elején nem volt elérhető. Az Azori-szigeteken vagy Madeirán ezenkívűl a helyi regionális adó, az RTP Acores ill. az RTP Madeira is elérhető.

A korábbi tervekben szerepelt egy 5 multiplexes fizetős csomag is, de az nem indult le, a Portugal Telecom el is vesztette az engedélyét.

Utolsó frissítés ( 2010. november 14. )
 
Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
JimJam A vakáció alatt számtalan új mesével és edukatív tartalommal várja a gyerekeket a legnépszerűbb hazai gyerekcsatorna, amelyek egészen nyár végéig elkísérik majd őket. Így a szünet alatt is találkozhatnak többek között, Leoval, Kis Mezei Nyuszival, Bogyóval és Babócával, de természetesen nem hiányozhat a képernyőről Tűzoltó Sam, ahogy Bing és kis barátai sem. A digitális eszközöknek köszönhetően pedig a kicsik kedvenc mesehősei bárhol és bármikor elérhetővé válnak.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2024 sat-tv-radio