2016 - az év amely felforgatta a magyar tévés piacot

Írta: Kardos Attila   
2016. december 12.
RTL TV2 Lassan közeledik az év vége és az egyes szolgáltatók bejelentik, hogy milyen csatornakiosztással vágnak neki a 2017-es évnek, egy olyan év után, amely rég nem látott módon kavarta fel az állóvizet a magyar tévés piacon.

Az év két legnagyobb változása, hogy a TV2 csoport új tulajdonoshoz kerülve számtalan csatornát szabadított rá a kábeltévékre és ebbe annyira belejöttek, hogy 2017-ben további 6 csatorna indítását ígérik. A másik nagy változás a TV2 és az RTL Klub fizetőssé válása, melyet kihasználva a két nagy társaság nem csak egy jelentős összeget kényszerít ki a kábelhálózatoktól, hanem letolták a torkukon kicsi, gyakran alig nézett csatornáikat is. Cserébe a két legnézettebb csatorna árának jelentős mérsékléséért... Ez persze nem jelentette azt, hogy az előfizetőknek ne kelljen a zsebükbe nyúlni: a 300 Ft-os havi díjemelkedés szinte általános. Még ha a szándék esetleg más is lett volna, a TV2 és az RTL Klub törvényben engedélyezett fizetőssé válásával a kormány a magyar tulajdonú hálózatokat hozta nehéz helyzetbe.

Mivel az egyes hálózatokon a használható kapacitás véges, ezért a kényszerből bekerülő csatornák más csatornákat szorítottak ki: legnagyobb veszély a TV2 csoport új adóival azonos tematikával rendelkező kisebb csatornákat fenyegeti, főleg melyek nemzetközi csatornák és nem egy nagyobb csatornacsaládhoz tartoznak, így nincs meg a több csatorna jelentette támogatás a hátuk mögött.

A csatornák nem csak tömegesen kerülnek be egy szolgáltatóhoz, hanem tömegesen is távoznak onnan. Ennek ékes példája ahogy az Invitel és a Tarr kipakolja a Discovery Networks csatornáit, köztük a most már a hálózathoz tartozó Eurosport csatornákat is. Emlékezetes a Telekom lépése is, amely a Fox csatornáit vezette ki beleértve a NatGeo csatornákat is, de itt az előfizetők nyomására a Telekom és a NatGeo megegyezett egyes csatornák további bentmaradásáról (azért a HD felbontású NatGeo-k így is kikerültek a kínálatból, jó lesz a mosott kép és a reklám az akciós nagyképernyős tévékre...).

További érdekes változás, hogy az eddig érinthetetlennek hitt Hír TV is kikerül egyes szolgáltatóktól: a G-nap óta a Simicska Lajos hátterű tv nézőszáma egyébként is lecsökkent. A Hír TV-t a PR Telecom teljesen kitette, míg a UPC "csak" az analóg kínálatából veszi ki. Az elfordult nézők az m1-n találhatták meg érdeklődésüknek megfelelő műsorokat és műsovezetőket, de 2017-ben az Echo TV jelent majd még erősebb konkurenciát, immár Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc tulajdonlásával, aki a csatorna megújítását és elérhetőségének további, milliós látszámmal történő bővítését ígéri, ami szinte biztos, hogy pl. az ingyenes MinDig TV csomagban történő megjelenést is jelenti.

Image A kormánypárti háttér 2016-ban az állami kézben lévő terjesztési platformra, a MinDig TV-re való bekerülésnek is jó hátszelet adott: a szolgáltatás kínálata több szabadon vehető csatornával is bővült és a TV2 valamennyi új csatornája elérhetővé vált a fizetős kínálat részeként. A MinDig TV a DIGI Sport csatornáit és az HBO-t is kidobta miattuk. Az HBO esete egyébként is egy hosszú folyamat eredménye: ma már egyre kevesebben választanak fizetős filmcsatornákat, a mozifilmeket a nagy tévétársaságok próbálják meg előbb levadászni és valamelyik csatornájukon bemutatni. Az HBO egyre inkább a saját (minőségi) sorozatai felé fordul, igaz itt egyre nagyobb a verseny, mert immár a magyar piacon is jelen van az AMC és a FOX, melyek ugyancsak erősek a saját gyártásban. Nem véletlen, hogy az HBO videotár szolgáltatása, az HBO Go ma már egyre több kábelhálózatnál elérhető, ahol megtalálhatók az HBO csatornái: ez a szolgáltatás tudja fékezni a lemorzsolódást.

A 2016-os év sem hozta el a HD csatornák tömeges elterjedését: hiába indult el több adó nagy felbontásban is, a nagyobb szolgáltatók nem kapkodnak utánuk: így hiába van AMC HD, Filmcafe HD, Paramount HD, Mozi+ HD, Spíler TV HD, azok alig érhetők el a nagy szolgáltatók kínálatában (utóbbi kettő kivételként a UPC Digitalnál elérhető). Nagy kérdés, hogy mi lesz a 2017-re ígért HD adókkal: hova kerül be az HBO2 HD, HBO3 HD, Fox HD, Story 4 HD, Story 5 HD, Galaxy HD, főleg az olyan hálózatokon ahol már most is kevés a használható frekvencia.

Utolsó frissítés ( 2016. december 12. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
DirectOne Két új hírcsatornával bővültek a Direct Now alkalmazásban elérhető tartalmak – ezzel 96-ra emelkedett azon csatornák száma, melyek mobiltelefonon, tableten, laptopon vagy okostévén hozzáférhetőek a Direct One előfizetői számára.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2024 sat-tv-radio