Bajban Angola első távközlési műholdja

Írta: Kardos Attila   
2017. december 28.
Angosat December 26-án magyar idő szerint 20:00-kor egy Zenit rakétával sikeresen útnak indult a keleti 14,5 fokos pozíció felé Angola első, orosz gyártmányú távközlési műholdja.

Az indításra a kazahsztáni Bajkonurból került sor az orosz-ukrán konfliktus után Bajnonurban maradt három összeszerelt Zenit rakéta egyikével. A Zenit első fokozatát ukránok gyártották, így a startra is nekik kellett felkészíteni, míg a rakéta tetején egy orosz gyártmányú Fregatt fokozat kapott helyett. Az indításhoz szükséges orosz-ukrán együttműködés ha komoly csúszásokkal is, de létrejött így a rakéta elindulhatott és kijelölt pályára állíthatta a Yamal műholdak platformjára épült Angosat 1-et.

A pályára állás után azonban 45 perccel megszakadt az összeköttetés a műholddal. Az orosz technikusoknak több, mint egy napjába került helyreállítani a kapcsolatot a műholddal és megkezdhették a meghibásodás okának és következményeinek kivizsgálását. Jelenleg nincs információ arról, hogy a műhold használható lesz-e valamilyen formában, mivel az első találgatások szerint az energiaellátó rendszerben léphetett fel rövidzárlat. A napelemek mindenesetre sikeresen kinyíltak és a műhold egyelőre a várt pályán tartózkodik.

Angosat 1 C-band Az Angosat 1-et 15-18 évre tervezték és a keleti 14,5 fokon 16 C- és 6 Ku-sávos tp.-rel szerelték fel, mindegyik 72 MHz sávszélességű. Előbbiek hazánkból is vehetők lennének, mivel egész Afrikát és Európa jó részét lefedik. A műhold irányítása elsődlegesen Angolából történne, de van egy orosz tartalék vezérlő központ is.

Az Angosat 1 sorsa most még erősen kérdéses, a következő napokban derülhet ki, hogy használható lesz-e egyáltalán.

Az angolai állami tv fő csatornái jelenleg az orosz Yamal-402-n keresztül sugároznak, ezek kerülnének át a nemzeti műholdra, továbbá C-sávban is elérhetők a nyugati 18 fokról az Intelsat 901-ről (ezek nagy antennákkal tőlünk is vehetők). Ennek a sugárzása is költözne a saját műholdjukra. Az angolai állami adó nemzetközi adása TPA Internacional néven a keleti 7 fokról hazánkban is jól vehető. Ha valaki erre lenne kíváncsi a 11,221(H) GHz-re kell hangolnia.

Utolsó frissítés ( 2017. december 28. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
UPC HD minőségben is elérhetővé válik az AMC Networks zászlóshajója, az AMC filmcsatorna a UPC digitális kábelhálózatán.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio