Dankó Rádió - indul a nóta rádió

Írta: Kardos Attila   
2012. december 04.
MTVA logo Karácsony előtt kezdi meg adását a Dankó Rádió.

A klasszikus magyar nótákat és operettslágereket sugárzó csatorna az eddigi Régió Rádió frekvenciáin szól majd, a regionális híradások átalakítása után – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

Böröcz István közölte: a regionális rádióadások jövőjének meghatározásakor merült fel, hogy a magyar nóta kiszorult a médiából, annak ellenére, hogy sokmilliós, zömében vidéken élő tábora van a műfajnak.

Arról is beszámolt, hogy a közmédia eljuttatta igényét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz egy budapesti regionális frekvencia iránt, amelyen az ország központi részén sugároznák a Dankó Rádió adását.

Az országos rádió műsorai Budapesten készülnek, a rádió öt regionális stúdiója pedig megszűnik. A programszerkesztő a Magyar Rádió Zrt. részéről Fehér Anikó, a Dankó Rádió vezető szerkesztője Tarnai Kiss László lesz.

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója elmondta: meggyőződése, hogy a december 22-én induló Dankó Rádió a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió mellett a maga műfajában szintén piacvezető lesz. A műsorkínálatot a közrádió az elmúlt években az MR7 nevű internetes rádióján már kipróbálta, a tapasztalatok pedig indokolják, hogy egy országos rádió sugározza azt.

A vezérigazgató szerint a cigány származású Dankó Pista életútja arra bizonyíték, hogy a legmélyebb pontról is a legmagasabbra lehet jutni tehetség, akarat és kitartás révén.

Tarnai Kiss László a rádió műsorstruktúráját ismertette. Mint mondta, a reggel nyolctól két órán át sugárzott napindító nótacsokor után egy órában A nóta nagymesterei címmel hallhatnak műsort az érdeklődők, Erdélyi Claudia szerkesztésében. Ezt operettsáv követi, Nagy Ibolya operettprimadonna, a Zeneakadémia egykori növendékének irányítása alatt, majd két órán át "jó ebédhez szól a nóta", vagyis élő kívánságműsor lesz hallható a rádióban.

Asbóth József vezetésével a magyar nóta legnagyobb szerzői mutatkoznak be délutánonként, majd az aznapi vagy az előző napi műsorok ismétlését hallhatják a rádióhallgatók.

Az MTVA tájékoztató anyaga szerint a rádió egységes hírszolgáltatással jelentkezik, elsősorban a vidéki Magyarország híreire fókuszálva. Ehhez a híranyagokat az MTI Hírcentrum biztosítja, az MTVA tudósítói hálózatának igénybevételével.

A rádió születésével együtt – a nemzetiségi műsorok egyes stúdióinak kivételével – megszűnik a Régió Rádió győri, pécsi, szegedi, debreceni és miskolci stúdiója, az MTVA a bérelt ingatlanok szerződéseit felmondja, saját stúdióit pedig kiadja. A munkavállalók egy részének megszűnik a munkaviszonya, míg mások vidéki rádiótudósítóként vagy budapesti szerkesztő-riporterként dolgoznak tovább a közmédiában.

Utolsó frissítés ( 2012. december 04. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Filmbox Két hétre ismét megnyitja csatornáit a FilmBox. Az őszi kampány részeként, 2017. október 27. és november 13. között 5 szolgáltatónál is elérhetők lesznek a FilmBox mozicsatornái. Az időszak központi kínálatát a krimik alkotják.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2017 sat-tv-radio