Érkezik a DVB-T2 Csehországba

Írta: Kardos Attila   
2010. december 07.
DVB-T logo 2-3 év múlva akár ki is írhatják az első tendert egy DVB-T2 multiplexre Csehországban, ahol 2011 végére befejeződhet az új szabványú digitális földi műsorszórás tesztelése.

A DVB-T2 sugárzás tesztelése már zajlik Prágában, de jövőre már Ceske Budejovice-ben is elérhető lesz. A tervek szerint az első kereskedelmi DVB-T2 rendszerű műsorsugárzás 2013-2015 között indulhat el.

Fontos megemlíteni, hogy a DVB-T2 nem kompatibilis a jelenleg Magyarországon is használt DVB-T rendszerrel. Egyelőre elvétve kapható csak a magyar piacon olyan tv készülék, amely képes a DVB-T2 jelek fogadására, mivel Európában még alig van használatban ez a továbbfejlesztett digitális műsorszórási rendszer. (Angliában pl. a HDTV adásokat DVB-T2 rendszerben sugározzák.)

Régiónkban Szerbia tervezi a digitális átállást DVB-T2-ben és mivel Románia is 2015-re halasztotta az analóg adók lekacsolását, így várhatóan ott is már DVB-T2-vel indulnak el. Ausztriában ugyancsak zajlik a DVB-T2 rendszer tesztelése,

Amennyiben néhány év múlva hazánkban is beveztésre kerül az új rendszer, a csak DVB-T vételre alkalmas készülékek tulajdonosai vagy lecserélik tv készülékeiket vagy DVB-T2 vételre alkalmas set-top-boxot vásárolnak mellé. A közszolgálati csatornák továbbítása minden valószínűség szerint hosszú évekig DVB-T rendszerű marad, de kereskedelmi programok ill. fizetős csatornák esetében elképzelhető néhány év múlva a váltás. (Az Antenna Hungária rövid és középtávú terveiben nem szerepel az rendszer bevezetése, de aki a szomszédos országok műsorait is venni szeretné a jövőben, az mindenképpen számítson rá, hogy erre nem feltétlenül lesz képes a készüléke!)

Utolsó frissítés ( 2010. december 07. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
ATV Március 15-től új logóval jelentkezik az ATV.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio