Eutelsat - Irán küzdelem a műholdas pozíciókért

Írta: Kardos Attila   
2012. március 19.
műhold Az Eutelsat és az Arianespace március 12-én bejelentette, hogy a 2013 közepén egy Ariane 5 rakétával indul útnak Eutelsat 25B/Es'hail 1 nevű műholdja a keleti 25,5 fok felé, hogy felváltsa az Eutelsat 25A-t.

A közlemény hallgat arról, hogy kemény viták zajlanak a háttérben a keleti 25,5/26 fokos pozíció használatáról az Eutelsat, az Arabsat és Irán között...

Irán szerint az általa regisztrált keleti 26 fokos Zohreh-2 műholdas pozícióban a spektrum egy része hozzájuk tartozik és bár a műhold nem létezik, a kapacitás "ideiglenesen" (a tényleges műhold érkezéséig) Arabsat műholdakon kapott helyet. (Nem véletlen, hogy a Badr 5 műholdon 6 iráni (IRIB) multiplex sugároz!)

Az Eutelsat szerint, habár a Zohreh-2-t az Eutelsat előtt regisztrálták, de a hálózathoz tartozó frekvenciák nem voltak használatban két évig, így az ITU szabályai szerint törölni kell őket és az Eutelsat frekvencia joga válik érvényessé. Az Arabsat (amelyenek Badr-5 holdján virtuálisan a Zohreh-2 kapott helyet) csak az Eutelsat után adta be kérelmét a kérdéses frekvenciákra, így ez alapján az Eutelsat hold érkezése után nem használhatná a frekvenciákat.

Irán azonban azt állítja, hogy már az Eutelsat 25A-n (akkor még Eurobird 2) bérelt frekvenciákat mégpedig az Arabsaton keresztül, amikor is az Arabsat az Eutelsattól bérelte a 12,5-12,75 GHz közötti frekvenciákat még a Badr-4 2006 végi érkezése előtt és állítólag tovább adta azt. Ezt azonban az Eutelsat tagadta. Irán továbbá azt is állította, hogy még korábban, az amerikai PAS-5 műholdon is bérelt kapacitást a Zohreh-2 számára. Ezt az Intelsat határozottan tagadta és megemlíti, hogy a PAS-5 soha nem rendelkezett Ku-sávos engedéllyel (a telemetriát és a vezérlést kivéve) a keleti 26 fokon, hanem csak C-sávban sugározhatott.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Eutelsat oldaláról a projketben részt vesz Qatar is, tehát 3 arab ország között is zajlik a vita a kérdésben. Az ITU egyelőre még nem hozott végső döntést, továbbra is azt kérik a feleket képviselő országoktól (mivel az ITU-val csak országok kommunikálhatnak), Franciaországtól, Irántól, Szaud-Arábiától (Arabsat) és Qatartól, hogy próbáljanak egyezségre jutni. Az Eutelsat és az Arabsat már belement volna a frekvenciák 50-50%-os elosztásáról (és akkor az Arabsat Irán felé megállapodhatott volna), de ebbe Irán nem ment bele.

A keleti 26 fokon felül a keleti 33/34 fok körül is zajlik a vita az Eutelsat és Irán között: a keleti 34 fokot Irán Zohreh-1 néven regisztrálta és bár a határidők itt is lejártak, az ITU visszahelyezte az érvényes regisztrációk listájára ezt a pozíciót, így egy esetleges műhold üzembeállítása az Eutelsat keleti 33 fokos pozíciójában foglalna el frekvenciákat egy későbbi Eutelsat hold elől (az Eutelsat 33A használta frekvenciákra ez nincs hatással), így a két félnek meg kellene egyezni a frekvenciák használatáról.

Utolsó frissítés ( 2012. március 19. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Li Chi TV Két hétig kódolatlanul érhető el a LiChi TV műsora minden MinDig TV néző számára, február 5. és 18. között. A TV2 Csoport gasztrocsatornája ráadásul a torkos csütörtököt ünnepelve főzőműsorai mellett négy nagysikerű filmet is műsorára tűz.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio