Ismét indulhatnak a Proton rakéták!

Írta: Kardos Attila   
2012. szeptember 14.
Intelsat logo Kiderült az augusztus 7-i sikertelen Proton indítás oka ezért a tervek szerint október 14-én útnak indulhat az első Proton rakéta, fedélzetén az Intelsat 23 műholddal.

A meghibásodást egy az üzemanyag-ellátó rendszerben található komponens okozta, melyet 2011-ig a rakétát gyártó Khrunichev készített, de egy átszervezés óta a Khurnichev egyik leányvállalata, a Polyot készíti. A vizsgálat megállapította, hogy a Polyot nem az előírásoknak megfelelően készítette el az alkatrészt, viszont a hiba csak bizonyos nyomástartományban áll elő, ilyen értékekkel pedig nem teszteltek ill. azokban a küldetésekben sem fordult elő, ahol eddig alkalmazták. Érdemes megemlíteni, hogy az augusztus 7-i küldetéskor egy új verziójú Breeze-M modul repült. A hibás alkatrészeket most mindegyik már legyártott Breeze-M modulban lecserélik.

A vizsgálat lezárulta után azonnal megkezdődött a kereskedelmi Proton rakéták indítását koordináló ILS-nél az Intelsat 23 felkészítése az indításra.

Az Intelsat 23 a nyugati 53 fokra kerül, ahol Ku-sávban Közép- és Dél-Amerikát látja el, de a C-sávos nyalábjai közül a globális ill. a keleti félteke nyaláb Európában, így hazánkban is elcsíphető, igaz az emelkedési szög nagyon alacsony, de az augusztus 19-én indított Intelsat 21-hez képest egész Magyarországon van lehetőség a hold vételére. A nyugati 53 fokon jelenleg az Intelsat 707 üzemel, erről hazánkban csak egy afrikai csatorna (Africable TV) vehető.

Sikeres indítás november 2-án esetén egy orosz koordinációjú fellövéssel a Yamal-300K indulhat a keleti 90 fokra, jelentősen bővítve a pozíció nyújtotta kapacitást. A Yamal-300K-n 8 72 MHz-es C-sávos és 18 72 MHz-es Ku-sávos tp. kap helyet. A Yamal-201-t váltó holdtól C-sávban a korábbinál 3 dBW-vel gyengébb, míg az Északi Ku-nyalábon a jelenleginél 1-2 dBW-vel nagyobb térerőt várhatunk. Az állítható Ku-s nyaláb is várhatóan 120 cm körüli antennával vehető lesz.

Utolsó frissítés ( 2012. szeptember 14. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Eurosport Olimpia Hazánkban is elérhető lett az Eurosport három új sportcsatornája, az Eurosport 3, Eurosport 4 és Eurosport 5.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio