Keleti 5 fokon az NSS-5!

Írta: Kardos Attila   
2010. február 08.
SES logo A keleti 57 fokról a keleti 5 fokra került át az NSS-5, s ezzel folytatódik az SES akfrikai terjeszkedése.

Már a Sirius 4 is rendelkezik afrikai nyalábbal a Ku-sávban és a 2011 végén/2012 elején üzembeálló Sirius 5/SES 5 műhold további Ku-sávos és immár C-sávos tp.-eket is biztosít a régiónak.

Az afrikai kapacitást értékesítő SES World Skies ezt nem várja meg és már most új műholdat vezényelt a pozícióba, ezzel is biztosítva magának a keleti 5 fokra a frekvenciajogokat. A siettség nem alaptalan: a szinte azonos pozíciónak tekinthető keleti 5,7 fokra nemrég érkezett meg a maláj Measat Africasat 2 műholdja, amely mind Ku-, mind C-sávban a régiót célozza, így egymás zavarása nélkül azonos irányba nem sugározhatnak. A Measatnak komoly tervei vannak: 2011/2012-ben új műholdat kíván üzembeállítani a pozícióban.

Az SES World Skies tehát a keleti 5 fok körüli régió C- és Ku-sávos frekvencia-tartományaiért küzd. Bonyolítja a helyzetet az Eurobird 4A, amely a keleti 4 fokon Ku-sávban az Európa/Közel-Kelet/Észak-Afrika régióban ill. állítható nyalábban Afrikában harcol az ügyfelekért és a frekvenciákért. A megoldás így három társaság kezében van.

Érdemes még megemlíteni, hogy az NSS-5 Ku-sávos nyalábokkal is rendelkezik, melyekkel a Sirius 4 által nem használt 10,9-11,7 GHz-es tartományban Európa felé is sugározhat, igaz itt is problémát jelenthet az Eurobird 4A a keleti 4 fokon, de az Eutelsat holdjáról csak néhány frekvencián sugároznak, így az NSS-5 sikeresen biztosíthatja az európai frekvenciákat a Sirius 5 számára. (Erre valószínűleg az Eutelsat is számított és nagyon valószínű, hogy ebbe a pozícióba került volna a Sesat 1 is, ha a W2 nem hibásodik meg...)

Utolsó frissítés ( 2010. február 08. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Spíler1 TV Bővül a TV2 Csoport kábelportfóliója, idén új sportcsatornák indulnak Spíler2 TV és Spíler3 TV néven.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio