Sikeres az első kereskedelmi Falcon 9 indítás, pályán az SES 8!

Írta: Kardos Attila   
2013. december 04.
SES December 3-án többszöri halasztás (közte egy hajtóműindítás utáni leállás) után sikeresen útnak indult a SpaceX első kereskedelmi műholdat pályára állító Falcon 9 rakétája fedélzetén az SES 8 műholddal!

A SpaceX először állított pályára műholdat 50.000 mérföld magasságba (80.450 km), a korábbi küldetések során (köztük az ISS-re indított teherűrhajókkal) csak 1000 mérföld magasságig indítottak. Ez az extrém távolság lehetővé teszi, hogy az SES 8 műhold kevesebb üzemanyaggal álljon cirkuláris pályára az Egyenlítő fölött 36.000 km-es magasságban, így élettartama meghosszabbodjon.

Egy Falcon 9 rakétával történő indítás 55-60 millió dollár között mozog, ami jóval alacsonyabb az Ariane 5 és Proton rakéták költségénél. Nagyobb bajban a Proton rakéták indítását koordináló ILS van, mivel Proton rakétával tipikusan csak egy nagy műholdat tudnak indítani, míg Ariane 5-tel kettőt is és ilyenkor az ár már nem sokkal van a Falcon 9 indítás költsége felett.

A Falcon 9 belépése alaposan felborítja majd az eddig az Ariane 5 által uralt kereskedelmi műholdindítások piacát. A SpaceX jelenleg már 50 (!) kilövésre rendelkezik megrendeléssel, melyek 60%-a kereskedelmi indítás.

Habár a most indított SES 8 a keleti 95 fokos állomáshelye miatt már csak az olyan extrém magyar DX-erek, mint DX Bozóth (DX Süvi) számára lesz vehető, de a december közepén indítani tervezett Thaicom 6 már hazánkból is jobban vehető pozícióba kerül. Jövőre a keleti 17 fokra kerülő Amos 7, ill. 2015-ben a nyugati 4 fokra induló Amos 6 indul majd Falcon 9 rakétával, de az SES is több indítást lefoglalt már.

Utolsó frissítés ( 2013. december 04. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Eurosport Olimpia Hazánkban is elérhető lett az Eurosport három új sportcsatornája, az Eurosport 3, Eurosport 4 és Eurosport 5.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio