Sikeresen elstartolt az Astra 2E

Írta: Kardos Attila   
2013. szeptember 30.
SES 2013 szeptember 29.-én sikeresen elstartolt az Astra 2E Bajkonurból egy Proton rakéta fedélzetén.

A műhold 9 óra 12 perc után sikeresen levált a negyedik fokozatról az előírt pályán és megkezdte útját a keleti 28,2 fok felé. A Proton rakétáknak ez volt ez első indítása a július 2-i katasztrofális start után.

Az Astra 2E fedélzetén 60 Ku- és 4 Ka-sávos tp.-t találunk, melyek több fedettségi zónához kapcsolódnak: a legérdekesebb a hazai műholdazók szempontjából a kódolatlan fő brit csatornák továbbításához használt, az Egyesült Királyságra fókuszáló spot-nyaláb, amely hivatalosan nem lesz elérhető hazánkból és csak az üzembeállás után derül ki,hogy valójában mennyire nagy antennákkal lehet egyáltalán elérni a rajta sugárzó programokat.

Az Astra 2E is rendelkezik egy széles, Európai nyalábbal, amely hazánkból is kitűnően vehető lesz, továbbá egy Közel-Keleti nyaláb is rendelkezésre áll, ez azonban hazánkból ugyancsak nem lesz vehető. Érdekes - és egyben a vételt kizáró - körülmény lehet, ha a Közel-Keleti és az Egyesült Királyságot lefedő spot-nyalábokon ugyanazon a frekvencián indul el a sugárzás, mert ebben az esetben hazánkban a két jel zavarja majd egymást. (Frekvenciagazdálkodási szempontból sajnos ez lesz az irány az új Astra 2-s műholdakon.)

Az Astra 2E-n egy Ka-sávos nyaláb is helyet kapott, ez hazánkat is kitűnően lefedi, igaz várhatóan ennek semmi szerepe nem lesz hazánkban, mivel az SES Astra a keleti 23,5 fokos pozíciót építi régiónkban és az Astra 3B is kitűnően lefedi hazánkat.

 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Filmbox A FilmBox áprilisban ismét megnyitja csatornáit.

A tavaszi kampány részeként, 2018. április 13-29. között 8 szolgáltatónál is elérhetők lesznek a FilmBox mozicsatornái.

Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio