Új műhold hazánkból is: elindult a TurkmenAlem52E/MonacoSAT

Írta: Kardos Attila   
2015. április 28.
Falcon 9 Április 28-án egy SpaceX rakétával sikeresen útnak indult Türkmenisztán első távközlési műholdja, a szép nevű TurkmenAlem52E/MonacoSAT.

A Thales által gyártott műhold egy monakói regisztrációjú műholdas pozícióban, a keleti 52 fokon áll majd üzembe. A műhold három nyalábbal rendelkezik: a hazánkból csak extrém nagy antennákkal esetleg elérhető Észak-Afrikai/Közel-Kelet nyaláb (MENA) a monakói résztulajdonos fennhatósága alá tartozik, de ennek kereskedelmi értékesítését az Astra műholdakat is üzemeltető SES végzi. Erre a nyalábra 12 Ku-sávos tp. kapcsolódik.

Sokkal jobb a helyzet a műhold keleti ill. nyugati nyalábjával, mivel hazánkat mindkettő kitűnően lefedi, így nem lesz akadálya, hogy közép-ázsiai programokat vegyünk az új műhold segítségével. A nyugati nyaláb egész Európát lefedi, így ezen a nyalábon olyan programok is megjelenhetnek, melyek Európát célozzák.

Türkmenisztán jelenleg a Yamal 202 és Yamal 401 műholdakat veszi igénybe C sávban: ezek az adók Ku-sávban is elérhetők lesznek.

Utolsó frissítés ( 2015. április 28. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
TV2 Az Antenna Hungária és a TV2 Média Csoport együttműködése alapján 2018. április 16. május 25. között hazánkban elsőként interaktív hirdetési megoldás érhető el a MinDig TV platformon.

A TV2 „Bezár a bazár” vetélkedője alatt az internetre csatlakoztatott HbbTV-képes tévékészülékekkel rendelkező MinDig TV nézők a piros gomb megnyomásával egy interaktív televíziós alkalmazást indíthatnak el. Ha a tévés vetélkedőben zajló játékhoz hasonlóan az alkalmazásban sikerül kivinniük minden tárgyat a célterületre, mobilszámukkal regisztrálhatnak a kisorsolásra kerülő heti nyereményre.

Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio