Új műhold indult magyar csatornákat sugározni

Írta: Kardos Attila   
2014. március 23.
SES Astra Március 22-én egy Ariane 5 rakétával sikeresen útnak indult az Amazonas 4A valamint az Astra 5B, amely tucatnyi magyar nyelvű csatornát sugároz majd.

Az Amazonas 4A a spanyol Hispasat flottájába tartozik és Dél-Amerika számára sugároz majd a nyugati 61 fokról. Europából nem lesz vehető a 15 évre tervezett 24 Ku-sávos tp.-rel felszerelt hold. Az Astra 5B a keleti 31,5 fokra kerül majd és az Astra 1G-t váltja. Ez a műhold az első, valóban erre a pozícióra tervezett műhold a keleti 31,5 fokon. A sort az ex-Sirius 2 kezdte, amely Astra 5A néven üzemelt, amíg meg nem hibásodott. Ezután az Astra 1G került ide ill. jelenleg az Astra 2B is itt tartózkodik tartaléknak, mivel a pozíció immár jelentős súlyal bír Közép-Kelet Európa számára.

Jelenleg innen történik az ukrán földisugárzású digitális hálózat, a ZeonBud ellátása (a krími területet az Express AM-44-ről látják már el az oroszok ugyanezen a néven).

A legfontosabb azonban, hogy e műholdról sugároz a román Orange műholdas csomagja, amelyben több, mint egy tucat magyar, ill. magyar nyelven is elérhető csatorna sugároz. Az elérhető programok: AXN HD, RTL Klub HD (teszt), PVTV HD, MGM, Cool TV, Eurosport 2 HD, Viasat History/Nature HD, Viasat Nature, Viasat History, Film+, Viasat Explorer, Muzsika TV (teszt) , RTL 2 (teszt), Fishing & Hunting, Extreme Sports, CBS Reality.

A műholdvadászoknak jó hír, hogy az Astra 1G keleti nyalábján sugárzó programok, melyek eddig nem voltak vehetők hazánkban, az Astra 5B-ről vehetők lesznek köszönhetően a keleti nyaláb nagyobb fedettségének, igaz a nyugati országrész irányába rohamosan csökken a térerő, de Budapesten 60 cm-es antenna is elég lesz.

Az Astra 5B-t ugyancsak 15 évre tervezték. Fedélzetén 40 Ku-sávos tp. kapott helyet, melyek a 11,7-12,5 GHz között sugároznak. A hold rendelkezik 6 Ka-sávos tp.-rel és L-sávban is sugároz.

Utolsó frissítés ( 2014. március 23. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
DIGI TV Az eddig használt Intelsat 10-02-ről új műholdakra költözteti csatornái egy részét DIGI TV. A változás hazánkban stabilabb vételt jelent, de lesznek akiknél fontos csatornák válnak elérhetetlenné!
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio