Új műholdra költöznek a magyar csatornák

Írta: Kardos Attila   
2016. január 30.
Eutelsat 2016 január 29-én magyar idő szerint 23:20-kor egy Proton rakétával sikeresen elstartolt az Eutelsat 9B a keleti 9 fok felé, ahol az előd Eutelsat 9A-tól veszi át magyar csatornák, köztük az állami csatornák továbbításának szerepét.

Eutelsat 9B wide Az Eutelsat 9B a rakétáról 8:32-kor sikeresen levált és kinyitotta napelemtábláit, megkezdve ezzel útját a keleti 9 fok felé, ahova hetekig tartó tesztelés után érkezik majd meg.

Az új műhold fedélzetén 50 Ku-sávos tp.-t találunk, melyek több nyalábon kaptak helyet. Néhány frekvenciát több nyalábon is használhatnak egy időben: ekkor a két nyaláb fedettségi zónája között zavart terület alakul ki, azaz egyik nyaláb jelei sem vehetők ilyenkor.

A legnagyobb fedettséggel az ún. széles-nyaláb rendelkezik, amely az előd holdhoz hasonlóan egész Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában is vehető lesz, így a szabadon sugárzó magyar állami csatornák továbbra is elérhetik jelenlegi nézőközönségüket.

Eutelsat 9B Germany A Eutelsat 9B Germany A
Eutelsat 9B Greece Eutelsat 9B Baltic

Eutelsat 9B Italy

Ezenkívül 5 kisebb-nagyobb regionális nyaláb is rendelkezésre áll. Ezek mindegyike hazánkból is vehető lehet, igaz az olasz és a balti nyaláb esetében a fent jelzett zavaró zónában vagyunk, vagyis azonos frekvencián történő egyidejű műsorsugárzás esetén nálunk semmi nem lesz vehető. (Ez alól a két zóna szélén fekvő országhatárhoz közeli terület lehet kivétel, ahol van rá esély, hogy ott valamelyik zóna már kellően erős, hogy elnyomja a másikat.)

A másik három nyaláb, a két, Németországot és környezetét lefedő nyaláb ill. a görög-nyaláb (amely térségünket és az Egyesült Királyságot is ugyanúgy lefedi) viszont kis antennákkal is vehető lesz, mert a szolgáltatási területen belül fekszünk.

Utolsó frissítés ( 2016. január 30. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Spíler1 TV Március 1-én nevet váltott a TV2 csoport elsősorban sportcsatornája, a Spíler TV, amely Spíler1 TV néven sugároz tovább.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio