Újabb orosz műhold veszett oda, átok a keleti 80 fokon!

Írta: Kardos Attila   
2014. május 16.
RSCC Újabb orosz műhold, ezúttal az Express AM4R veszett oda egy katasztrofálisra sikeredett Proton M indítás során: a célpozíció az immár tartósan átok súlytotta keleti 80 fok lett volna.

A május 15-én történt indítás során ezúttal a Proton M harmadik fokozata hibásodott meg, ami elég ritka mivel a negyedik fokozat, a BreezeM modul szokott elromlani néhány kivételtől eltekintve. Ez a meghibásodás viszont azt jelzi, hogy az utóbbi időben az egész Proton rendszer megbizhatatlanná vált.

A fellövésről készült videón az utolsó másodpercekben jelentik be, hogy vészhelyzet állt elő.

Az Express AM4R európai gyártású műhold: az Airbus Defence and Space gyártotta, a legmodernebb orosz gigaműhold lett volna: fedélzetén 63 tp. kapott helyett, melyek C-, Ku-, Ka- és L-sávban üzemeltek volna hazánkat is elérve. A hold feladata a meghibásodott Express AM4 és MD1 kiváltása, továbbá extra kapacitások biztosítása lett volna.

A mostani kudarc érinti a július közepére tervezett Express AM6, Türksat 4B valamint Astra 2G indításokat, mivel a hiba kivizsgálásáig szünetel a Proton rakéták indítása.

A rakéta és a műhold egyes részei lakott területre zuhantak Kínában, igaz orosz jelentések szerint az óceán felett minden elégett. (A képen a műhold egyik üzemanyagtartálya.)

Az elsődleges információk szerint a műholdat védő orr-rész nem vált le és az extra súly miatt a 3. fokozat nem volt képes megfelelő magasságig eljutni.

Utolsó frissítés ( 2014. május 16. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
Spíler1 TV Március 1-én nevet váltott a TV2 csoport elsősorban sportcsatornája, a Spíler TV, amely Spíler1 TV néven sugároz tovább.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio