Újabb sikeres Falcon 9 indítás: európai műhold is útra kelt!

Írta: Kardos Attila   
2015. március 02.
ABS Március 2-án kora reggel a SpaceX egy Falcon 9 rakétájával sikeresen útnak indult az Eutelsat és a Asia Broadcast Satellite egy-egy új műholdja!

ABS 3A C-band East ABS 3A Ku-band Europe Az Eutelsat műholdja, az Eutelsat 115 West B a hazánkból nem látható nyugati 115 fokon áll üzembe. Érdemes megjegyezni, hogy ez a műhold kizárólag elektronikus meghatjtással rendelkezik (ion hajtómű), ezért a geostacionáris állomáshelyét 8 hónap múlva (!) éri csak el (cserébe viszont sokkal hosszabb élettartammal rendelkezik). Az új műhold a már kiöregedett és ezért imbolygó pályán üzemelő Eutelsat 115 West A-t váltja és Brazília környezetét leszámítva a teljes amerikai kontinenst lefedi.

Sokkal fontosabb viszont az Asia Broadcast Satellite új műholdja, a nyugati 3 fokra kerülő ABS 3A. Ez a műhold C- és Ku-sávban is 24 db 72 MHz-es (tehát dupla) transzponderrel rendelkezik és mindkét tartományban rendelkezik hazánkat is lefedő nyalábbal.

C-sávban a keleti-félteke nyaláb 39-40 dBW-s fedettséget biztosít, míg a globális nyaláb 35-36 dBW-t biztosít. Előbbi vétele már 150-160 cm-es antennával is esélyes lehet (sugárzási módtól függően), míg utóbbi már 250 cm körüli antennát igényel.

Ku-sávban az ún. Európa-nyaláb Európa mellett Észak-Amerika keleti csücskét, Oroszország egy részét is lefedi, de érdekesebb, hogy Afghanisztán és az Arab-öböl környékén egy "kiegészítő" nyalábot is találunk, így oda sugárzó adókhoz is szerencsénk lehet. Az Észak-Afrikát/Közel-Keletet lefedő nyaláb extrém nagy antennákkal elcsíphető lehet (hasonló fedettséget ad, mint az Arabsatok). A Dél/Közép-Afrikát és Amerikát lefedő nyalábok hazánkból nem elérhetők.

Utolsó frissítés ( 2015. március 02. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
ATV Március 15-től új logóval jelentkezik az ATV.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio