Útnak indult az Intelsat első új generációs műholdja

Írta: Kardos Attila   
2016. január 28.
Intelsat 2016 január 27-én egy Ariane 5 rakétával sikeresen pályára állt az Intelsat új generációs műholdcsaládjának első tagja, az Intelsat 29e.

Intelsat 29e A sorrendben 70. sikeres Ariane 5 indítás során, a korábban megszokottól eltérően ezúttal csak egy műholdat vitt magával a rakéta, mivel nem készült el időre más műhold, amivel párban indítani lehetett volna, az Intelsatnak pedig sürgős volt a műhold pályára állítása. Ennek eredményeképp a rakomány csak 6,5 tonnát nyomott.

Az Intelsat 29e, az Intelsat új, Epic programjának első műholdja, ami a nyugati 50 fokon áll majd üzembe és az Intelsat 1R-t váltja.

Fedélzetén C-,Ku- és Ka-sávos tp.-ek kaptak helyet. A C-sávos tp.-ek kizárólag Dél-Amerikát szolgálják, míg Ka-sávban (merőben újszerű módon) egy globális nyaláb áll rendelkezésre.

Ku-sávban egy transzatlani nyaláb mellett rengeteg szpot-nyaláb áll rendelkezésre, melyeken ugyanazokat a frekvenciákat többször is használják, természetesen egymást nem átfedő módon. Ezzel a technikával az Intelsat 29e-n óriási, 9395 MHz-nyi (!) sávszélesség (egy hagyományos tp. általában 36 MHz-es) áll rendelkezésre. A transzatlanti nyaláb és az egyik szpot-nyaláb hazánkban is elérhető lesz, de várhatóan televíziós csatornákat ezeken a nyalábokon nem igazán fogunk találni, mivel a műhold a transzatlanti repülő és hajóforgalom számára biztosít fedélzeti szolgáltatásokat.

Utolsó frissítés ( 2016. január 28. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
MinDig TV Ingyenesen érhető el a Nat Geo műsora közel 750 ezer MinDig TV háztartásban. Az ingyenes időszakban – amely március 23. és április 22. között tart – a nézők számtalan érdekes és izgalmas sorozattal, dokumentumfilmmel találkozhatnak, legyen szó természetről, állatvilágról, művészetről vagy akár űrkutatásról.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio