Üzemben az Eutelsat W3C

Írta: Kardos Attila   
2011. november 10.
Eutelsat logo November 9-én hajnalban az Eutelsat W3C felváltotta az Eutelsat Sesat 1, Eurobird 16 és Eutelsat W2M műholdakat a keleti 16 fokon.

Az új műhold a felváltott holdak által használt 10,7-11,7 GHz-es ill. 12,5-12,75 GHz-es tartományokban sugároz.

Eredetileg a keleti 7 fokra tervezték, de az Eutelsat W3B fellövés utáni meghibásodása miatt a keleti 16 fokra került, mivel a balkán Hot Bird pozíciónak nevezett keleti 16 fokon égető szükség van extra kapacitásra. (A Total TV rögtön két extra tp.-t használatba is vett.)

A műhold fedélzetén 3 Ka-sávos és 53 Ku-sávos tp. kapott helyet. Utóbbiak 4 nyalábra kapcsolhatók: ezek közül kettő Európát is lefedi, míg egy széles nyaláb Afrika középső területeit fedi le Madagaszkárral együtt, míg egy kisebb fedettségű Madagaszkárt és Mozambikot fedi le.

A holdat (a W3B-hez hasonlóan) a Thales Alenia Space gyártotta 15 éves tervezett élettartammal.

A felváltott műholdak közül a már élettartamát kitöltő Sesat 1 és az Eurobird 16 továbbra is a keleti 16 fokon marad imbolygó pályán (valószínűleg backupot is jelent egy ideig), míg az Eutelsat W2M-t egy egyelőre még meg nem nevezett új pozícióba vezényelik át.

Utolsó frissítés ( 2011. november 10. )
 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
MinDig TV Március 5 és 18 között az AXN és a Viasat 6 volt szabadon elérhető a MinDig TV hálózatán, rögtön utána a Sony Pictures Television CE legismertebb csatornája, a Viasat 3 érkezik ingyen március 19-től április 15-ig a MinDig TV vétellel rendelkezők vagy a MinDig TV alkalmazást letöltők számára.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio