Változások a közszolgálati műsorterjesztésében!

Írta: Kardos Attila   
2011. szeptember 22.
Duna 2 logo 2011. szeptember 30-án JELENTŐS változások lesznek az MTVA által nyújtott közszolgálati médiaszolgáltatások terjesztésében.

FÖLDFELSZÍNI SUGÁRZÁSÚ ANALÓG m1 és MINDIGTV

0:00 - 6:00 között az analóg m1 és a digitális szolgáltatás is szünetel VASVÁR adótelephely esetén, karbantartási okok miatt.

DVB-T / MINDIGTV

9:30-tól legkésőbb déli 12:00 óráig a MinDigTV rendszeren sugárzott m1 HD, m2 HD, Duna HD és Duna II Autonómia, továbbá a Magyar Rádió teszt csatornáinak sugárzása szünetelni fog.

Ez alatt az időszak alatt az Antenna Hungária átkonfigurálja a központi fejállomását, hálózatát.

Az új konfigurációban az összes közszolgálati médiaszolgáltatás egy multiplexből (országos 'A') lesz elérhető, az ország nagy részén az eddigi 'A' multiplex frekvenciáján. Azonban Budapest, Vasvár, Békéscsaba, Karancs és Salgótarján adók vételkörzetében az 'A' multiplex frekvenciája az eddigiről az UHF 38-ra változik, ezzel javul a vétel lehetősége.

A közszolgálati földfelszíni multiplex adatsebessége az új beállításokat követően 22,39 Mbps. A multiplexben csak közszolgálati csatornák kerülnek sugárzásra, kódolatlanul.

A négy audiovizuális médiaszolgáltatás statisztikus multiplexeléssel kerül továbbításra, amelyben a legnagyobb elméleti videó adatsebesség HD esetén 9 Mbps, SD esetén 3 Mbps.

HD csatornák esetén a felbontás 1440x1080 lesz.

Minden HD csatornához tartozik AC3 és MPEG-1 Layer II hangsáv is. Az AC3 hangsáv tartalom függvényében 2.0 vagy 5.1 is lehet. Kérjük, hogy mindkét (MPEG és AC3) típusú hangsávot továbbítsák digitális hálózataikon. Az AC3 hangsávok magasabb sávszélessége miatt a minőség sokkal jobb, mint az MPEG sáv esetén. SD csatorna esetén csak MPEG hangsáv áll rendelkezésre. A Duna 2 HD esetén az AC3 hangsáv csak október végétől áll majd ténylegesen rendelkezésre.

A közszolgálati multiplexben egy hétre szóló, részletes, hosszú leírós EPG információt is továbbítunk.

A Duna Televízió és a Magyar Televízió csatornáihoz 1-1 teletext jelfolyam kapcsolódik, amelyik egyúttal a műsorok törvény által előírt feliratozását is tartalmazza (azokkal időszinkronban), ezért a teletext jelfolyam megfelelő továbbítása feltétlenül szükséges mind az analóg, mind a digitális hálózatokon.

A Magyar Rádió Kossuth, Petőfi és Bartók csatornái HE-AAC rendszerben kerülnek sugárzásra, mostantól nem kísérleti, hanem üzemi jelleggel.

Az átállással egyidejűleg a multiplex védelmi intervalluma 1/4-es értékre változik, ami a számítások alapján sok helyen egyszerűsíti vagy javítja a vétel lehetőségét.

DUNA CSATORNÁK TARTALMI ÉS NÉVVÁLTOZÁSA

Szintén az átállással egyidejűleg a Duna II Autonómia csatornát a kulturális tematikájú Duna 2 HD csatorna váltja fel, és a továbbiakban a Duna csatorna SD rendszerű lesz.

Szeretnénk kérni a Tisztelt Műsorterjesztőket, hogy a négy közszolgálati audiovizuális médiaszolgáltatást (m1, m2, Duna, Duna 2) mind analóg, mind digitális hálózatokon egymás melletti programhelyeken és/vagy frekvenciákon továbbítsák. Nagyon sok nézői panaszt kapunk, hogy nem találják az idei évtől kötelezően továbbítandó Duna II műsorát, zavarja nézőinket, hogy a négy csatorna nem egymás után kerül behangolásra. A csatornacsere miatt ez fokozott problémává lép elő, amikor a Duna műsorát nem fogják megtalálni.

EUROBIRD 9A MŰHOLD

A Duna Televízió csatornacseréje érinti a közszolgálati műholdas multiplexet is (Eurobird 9A), ahol szintén a Duna 2 HD veszi át a Duna HD helyét. Fejállomási beállítás függvényében a csere miatt előfordulhat, hogy a nézők keresni fogják a Duna műsorát a tévékészülékeik csatornakiosztásában.

SD csatornák esetén a PID nem fog megváltozni, azaz az Autonómia helyén lesz látható a Duna 2 program. A Duna 2 HD esetén elképzelhető, hogy újra kell kerestetni a frekvenciát.

Az átállás során megszűntetjük a látható WSS átjelzést (fehér csíkok a 23-as tévésorban), a továbbiakban az MPEG fejlécben továbbított képarány információt használják a 16:9 - 4:3 formátumváltás vezérlésére.

THOR MŰHOLD

A mai naptól - figyelembe véve a szövetségek kérését - a Duna Televízió Thor műholdról sugárzott jeleire tájékoztató felirat kerül, amiben a nézőket a műholdváltásról értesítjük. Ismételten felhívjuk figyelmüket, hogy a Thor műholdon a Duna Televízió sugárzásra október 24-én megszűnik! Kérjük minél előbb állítsák át fejállomásaikat, ezzel is elkerülve a felesleges nézői telefonhívásokat. - áll az MTVA közleményében.

 
< Előző   Következő >
Add a Startlaphoz
Hírmorzsák
AMC Kódolatlan heteket és bővülő HD minőségű terjesztést jelentett be az AMC, így a UPC Digital és a T-Home előfizetői HD minőségben is elérhetik a sorozatokat és filmeket bemutató csatornát.
Tovább...
 
Műsorajánló
TV műsor
© 2018 sat-tv-radio